Bescherming tegen acquisitiefraude

Sinds 1 juli dit jaar is uw bedrijf wettelijk beschermd tegen acquisitiefraude. Een wetsvoorstel hiertoe speelde al in 2013. Begin dit jaar gaf de Eerste Kamer haar fiat eraan. Fraudeurs kunnen tot twee jaar cel krijgen. Afdoend zal de wet niet zijn, verwachten specialisten. Wat kunt u er zelf tegen doen?

 

Spooknota’s
De van kracht geworden wet regelt in Boek 6 Burgerlijk Wetboek (BW) en in het Wetboek van Strafrecht (WvSr) de strafbaarstelling van acquisitiefraude. Onder deze fraude wordt – samengevat – verstaan: een bedrijf verleiden tot een overeenkomst waar weinig of niets tegenover staat. Zoals adverteren in niet bestaande of nauwelijks gelezen bedrijvengidsen (ook op internet). Ook het versturen van spooknota’s valt onder de strafbaarstelling volgens de nieuwe wet.

 

Politie
Het is altijd raadzaam schriftelijk te reageren op een factuur waarvan u vindt dat deze onterecht verstuurd is. De ‘verkopende’ partij moet een overeenkomst met uw bedrijf kunnen aantonen en daarnaast kunnen bewijzen dat uw bedrijf juist en volledig  geïnformeerd is. Verder is verstandig aangifte te doen bij de politie. Een afspraak maken kan via telefoonnummer 0900-8844.

 

  • Specialisten verwachten dat de wet tegen acquisitiefraude niet afdoend zal zijn
  • Voor het schriftelijk reageren op onterechte facturen kunt u uiteraard de hulp van ons kantoor inroepen

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat: