Brussel helpt ondernemingen in nood

Per jaar gaan naar schatting 200.000 bedrijven in de EU failliet. Dit kost 1,7 miljoen banen. Een en ander heeft de Europese Commissie op de gedachte gebracht dat ondernemers hun bedrijf gemakkelijker moeten kunnen redden en dat ze een tweede kans moeten krijgen als dat niet lukt.

 

Kleinere bedrijven
De Europese Commissie kwam recent met voorstellen hiertoe. Deze voorstellen zijnĀ  bedoeld om de faillissementswetgeving in de EU gelijk te trekken en moeten vooral lucht verschaffen aan bedrijven in lastig vaarwater – in de praktijk zijn dit vooral kleinere bedrijven. Deze verruiming van mogelijkheden zou moeten bestaan uit vier maanden, waarin potentieel rendabele bedrijven kunnen onderhandelen over een nieuwe opzet. In het beoordelen van de levensvatbaarheid van een bedrijf zouden ook banken een rol moeten spelen.

 

Schuldsanering
Loopt alles mis en is een bankroet niet te ontlopen, dan voorzien de EU-voorstellen in een kortere en goedkopere afwikkeling. De voorstellen voorzien in dat geval ook in een schuldsanering binnen drie jaar, zodat ondernemers het opnieuw kunnen proberen.

 

  • Voorstellen van de Europese Commissie moeten adem verschaffen aan bedrijven in lastig vaarwater
  • Bij faillissement moet de afwikkeling goedkoper en moeten de schulden binnen drie jaar worden gesaneerd

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat: