BTW bij betaling zonder afname

Klanten die bestellen, geleverd krijgen en niet betalen: heel vervelend, uw bedrijf kan gevaar lopen. Een andere categorie klanten bestelt of reserveert, betaalt en neemt niet af. Hoe ga je dan als onderneming om met de btw? Dit is afhankelijk van diverse omstandigheden, uw financieel specialist weet er meer van. We geven hier alvast een richtlijn, gebaseerd op een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

 

Schade?
De uitspraak werd gedaan in een zaak van een luchtvaartmaatschappij, die in de veronderstelling verkeerde geen btw verschuldigd te zijn over verkochte en betaalde vliegtickets waarvan geen gebruik werd gemaakt (gevallen van ‘no show’). De maatschappij zag het betaalde bedrag als schadevergoeding, terwijl het EHvJ – niet geheel onbegrijpelijk – stelde dat er geen sprake was van schade, omdat er betaald was.

 

Gezond verstand
De luchtvaartmaatschappij moest derhalve btw afdragen over het betaalde bedrag. Het EHvJ stelde daarnaast dat het onlogisch zou zijn wanneer bij een schadevergoeding (de prijs van een betaald ticket inclusief btw) het bedrag aan btw ten goede zou komen aan de luchtvaartmaatschappij. U ziet: met gezond verstand komt u een heel eind. Bij twijfel is er uw financieel specialist.

 

  • In allerlei sectoren kunt u te maken krijgen met deze uitspraak van het EHvJ
  • Twijfel hoe om te gaan met btw bij een ‘no show’? Raadpleeg uw financieel specialist

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat: