Financiering Vennootschap

 

Financiering van uw vennootschap
Als DGA kunt u uw vennootschap op diverse manieren financieren, bijvoorbeeld  door het verstrekken van een lening of door een kapitaalstorting. Bij een lening geldt een terugbetalingsverplichting. Fiscale aspecten komen om de hoek kijken wanneer sprake is van een schijnlening, een bodemlozeputlening, een deelnemerschapslening of een onzakelijke lening. Het voert hier te ver alle eigenschappen van dit soort leningen uiteen te zetten: ons kantoor praat u graag bij.

 

Hoge Raad
Aanleiding voor ons bericht is een recente uitspraak van de Hoge Raad in een zaak die zich concentreerde op de kwestie of een geldverstrekking moest worden gekwalificeerd als deelnemerschapslening of onzakelijke lening. Een financieel directeur van een moedermaatschappij verwierf een aandelenbelang en verstrekte een lening. Na zijn dienstverband droeg hij de aandelen en de vordering met verlies over aan de moedermaatschappij.

Complexe materie
De ex-directeur bracht het verlies op de geldlening als negatief resultaat uit overige werkzaamheden ten laste van zijn box 1-inkomen. Dit werd betwist, maar de Hoge Raad gaf de ex-directeur gelijk: er was geen sprake van een deelnemerschapslening en evenmin van een onzakelijke lening. Dat de Hoge Raad eraan te pas kwam, tekent hoe complex deze materie kan zijn.

 

  • Het verstrekken van een lening aan uw vennootschap is een beslissing die zeer doortimmerd moet worden genomen.
  • In berichtgeving over dit soort complexe zaken kunnen wij uiteraard nooit volledig zijn: dat kunnen wij wel in een persoonlijk gesprek.

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat: