Btw-nummer op website: vreemde plicht voor eenmanszaak

Wanneer uw onderneming een website heeft, bent u verplicht onder andere het btw-nummer op de site te zetten. Geen probleem natuurlijk, behalve wanneer uw onderneming een eenmanszaak is: dan is uw btw-nummer gebaseerd op uw BSN (burgerservicenummer). Door het btw-nummer op de site te zetten, wordt u kwetsbaar voor identiteitsfraude.

 

Gesprekken en advies
De overheid zet aan tot het tegengaan van identiteitsfraude, maar verplicht u anderzijds u wat dat betreft kwetsbaar te maken, daar komt het kort gezegd op neer.  Acta, het Adviescollege Toetsing Regeldruk, heeft hierover gesprekken gevoerd met de Belastingdienst en advies uitgebracht aan demissionair minister Blok van Veiligheid en Justitie.

 

Rompslomp
Een oplossing zou kunnen zijn dat eenmanszaken een ander btw-nummer krijgen, niet langer gebaseerd op het BSN. Voor de betreffende ondernemingen brengt dit echter nogal wat administratieve rompslomp met zich mee. Acta adviseert daarom eenmanszaken te ontslaan van de verplichting het btw-nummer op hun site kenbaar te maken. Wordt vervolgd.

 

  • Ondernemingen met een website zijn verplicht onder andere het btw-nummer op de site te zetten.
  • Voor eenmanszaken conflicteert dit met het voorkomen van identiteitsfraude, omdat het btw-nummer gebaseerd is op het BSN.

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat: