Eenvoudig besparen op huisvesting

Voor de meeste ondernemers drukken de kosten van huisvesting en personeel het zwaarst op de begroting. Op de kosten van huisvesting is vaak eenvoudig te besparen. Het begint met de keuze tussen huren of kopen; een keuze met consequenties die te talrijk zijn om hier door te nemen. Bespreek dit met uw financieel specialist.

 

Wensen, mogelijkheden, voordelen
Veel gehoord is de regel dat u beter kunt huren als de gewenste grootte van uw bedrijfspand minder is dan 400 m2. Deze regel is veel te algemeen en daarom kunt u die rustig terzijde leggen: uw wensen, mogelijkheden en te behalen voordelen geven de doorslag. Wanneer u huurt, heeft u geld over om te investeren. Wanneer u koopt, bouwt u vermogen op wanneer het pand in waarde stijgt.

 

Het Nieuwe Werken
Een andere mogelijkheid: u koopt als privépersoon bedrijfsruimte en verhuurt die aan uw onderneming. De resterende ruimte kunt u aan anderen verhuren. Met de opbrengst voldoet u rente en aflossing van de hypotheek, plus onderhoud. Let op: dit heeft fiscale gevolgen. Zowel bij koop als bij huur valt veel te besparen op zaken als energie en werkplekken (denk aan ‘Het Nieuwe Werken’). Indien mogelijk is op de tekentafel al voordeel te behalen.

 

  • Er zijn meer mogelijkheden dan de keuze tussen kopen of huren, denk bijvoorbeeld eens aan flexibel huren
  • Wanneer u koopt, kunt u de resterende ruimte verhuren. Breng met uw financieel specialist de fiscale gevolgen in kaart

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat: