Geen DBA-boetes voor goedwillende ondernemers

Geruststellend bericht uit Den Haag: mocht u als goedwillende ondernemer fouten maken in het kader van de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) – waarin de VAR is afgeschaft en modelovereenkomsten zijn ingevoerd – dan legt de Belastingdienst geen boetes op. Dit heeft staatssecretaris Wiebes (FinanciĆ«n) gezegd. Het is aannemelijk dat de Belastingdienst moet kunnen vaststellen dat u ‘goedwillend’ bent: dat u hebt geprobeerd u aan de wet te houden..

 

Overbodig
Een modelovereenkomst, ter verkrijging van zekerheid over de arbeidsrelatie, is alleen zinvol wanneer opdrachtgever en opdrachtnemer twijfelen over de kwalificatie van de arbeidsrelatie. Een modelovereenkomst is overbodig wanneer vaststaat dat het gaat om werk buiten dienstbetrekking, of wanneer dat niet het geval is. Er zijn nu tien algemene modelovereenkomsten en ongeveer vijftig sectorspecifieke overeenkomsten. Daarnaast kunnen individuele overeenkomsten worden voorgelegd. Natuurlijk staat ons kantoor u graag terzijde bij het maken van de juiste keuzes.

 

Uitleg en afspraken
Aan het beoordelen van de overeenkomsten wordt gewerkt door veertig (binnenkort zestig) man fulltime; dit moet de huidige doorlooptijd van circa tien weken terugdringen. Bij ‘scheve schaatsen’ door goedwillende ondernemers geeft de Belastingdienst geen boete, maar uitleg en worden nadere afspraken gemaakt. Eventueel worden waarschuwingen uitgedeeld.

 

  • Uiteraard staat ons kantoor u graag terzijde bij het voorkomen van boetes en waarschuwingen
  • De Belastingdienst betracht coulance wanneer zij – in geval van fouten – kan vaststellen dat u als ondernemer ‘goedwillend’ bent

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat: