Huurkosten toegestaan als aftrekpost ondernemers

Wanneer u ondernemer bent en een deel van uw werkzaamheden uitvoert vanuit uw huurhuis, mag u de huur opvoeren als fiscale aftrekpost. Dit heeft de Hoge Raad onlangs bekendgemaakt. Er zijn wel wat mitsen en maren aan verbonden. Ons kantoor licht u uiteraard graag tot in detail bij. Hieronder stippen we de grote lijnen aan.

 

Ondernemingsvermogen
De kwestie werd aan het rollen gebracht door een zelfstandige in de bouw. Deze gebruikt zijn werkkamer in een huurhuis voor administratie, acquisitie en planning en was daarom van mening de huurkosten van het huis als aftrekpost te kunnen beschouwen. De rechtbank in Den Haag wees dit af, maar de Hoge Raad heeft gesteld dat het huurrecht een vermogensrecht is dat mede voor de onderneming wordt gebruikt: daarom kan dit tot het ondernemingsvermogen worden gerekend.

 

Bijtelling
De uitspraak van de Hoge Raad geldt met terugwerkende kracht, op voorwaarde dat de aanslag nog niet geregeld is of dat u nog bezwaar kunt maken tegen de aanslag inkomstenbelasting. Daarnaast moet u rekening houden met een bijtelling voor het privégebruik van de woning. Voor zelfstandigen met een koopwoning blijven de fiscale regels vooralsnog ongewijzigd.

 

  • De terugwerkende kracht van de uitspraak geldt alleen als de aanslag inkomstenbelasting nog niet definitief is
  • U moet rekening houden met een bijtelling voor het privégebruik van uw huurwoning

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat: