Tijdelijk belastingvrij terugstorten te hoge inleg

Wanneer u in een jaar meer inlegt op uw lijfrentespaarrekening of lijfrentebeleggingsrecht dan waarvoor uw aftrekruimte (jaarruimte en/of reserveringsruimte) toereikend is, moet u het te veel betaalde laten terugstorten. Dat geldt ook voor te veel betaalde premie voor een lijfrenteverzekering. Let op: zonder meer laten terugstorten leidt tot een belaste deblokkering. Uw accountant weet hiervan.

Voorwaarden
Uw accountant weet ook hoe dit te voorkomen: tot eind december 2017 keurt de staatssecretaris het goed dat de te veel betaalde bedragen belastingvrij worden teruggestort. Daarvoor moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Verklaring
In de eerste plaats hebt u een ‘verklaring geruisloze terugstorting’ nodig. Deze vraagt u aan bij de Belastingdienst, of uw accountant doet dat voor u. Zodra die verklaring er is, mag het te veel betaalde geld door de financiĆ«le instelling(en) belastingvrij worden teruggestort op uw rekening. Om de ‘verklaring geruisloze terugstorting’ te verkrijgen gelden een paar voorwaarden:

 

  • De verklaring moet worden aangevraagd voor 31 december 2017 en uw aftrekmogelijkheden moeten benut zijn
  • Het teruggestorte bedrag moet worden opgenomen in de rendementsgrondslag van box 3

 


Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat: