VAR eindelijk afgeschaft

Op 1 mei aanstaande wordt dan toch nog de ‘Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties’ ingevoerd. Onlangs werd het laatste akkoord – dat van de Eerste Kamer – binnengesleept. Dit betekent dat de VAR verdwijnt en dat u als opdrachtgever aansprakelijk kunt worden gesteld voor constructies die leiden tot schijnzelfstandigheid van zzp’ers die werkzaamheden voor u verrichten.

 

Naheffing
Als opdrachtgever hebt u tot 1 mei 2017 de tijd om zaken aan te passen aan een goedgekeurde modelovereenkomst. Nu al in actie komen is echter zeer aan te bevelen. Voorbeelden van modelovereenkomsten vindt u op de website van de Belastingdienst. Desgewenst beoordeelt zij ook individuele overeenkomsten; ook zzp’ers kunnen contracten ter goedkeuring indienen. Zekerheid dat u geen loonheffing voor de zzp’er hoeft af te dragen is er alleen wanneer geheel conform de overeenkomst wordt gewerkt. Wijkt dit af, dan kan een correctieverplichting of naheffing volgen.

 

Niet verplicht
U bent niet verplicht een overeenkomst met een zzp’er te laten goedkeuren. In dat geval bepaalt u zelf of u loonheffing toepast en afdraagt. Vraag advies aan uw financieel specialist om naheffingen door de Belastingdienst te voorkomen.
VAR’s over 2014 en 2015 blijven dit jaar nog geldig. Na 1 mei 2017 gaat de Belastingdienst over tot handhaving. Dit betekent natuurlijk niet dat fraude vóór die datum onbestraft blijft.

 

  • Na het verdwijnen van de VAR bent u niet verplicht tot een goedgekeurde overeenkomst met een zzp’er, maar de overeenkomst moet wel aan de voorwaarden voldoen
  • Wanneer niet volgens de voorwaarden wordt gewerkt (dit geldt ook voor een goedgekeurde overeenkomst) kunt u te maken krijgen met naheffingen

 

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat: