VAR wordt later afgeschaft

Staatssecretaris Wiebes van FinanciĆ«n wil invoering van de ‘Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties’ verschuiven van 1 januari 2016 naar 1 april 2016. Invoering van deze wet betekent het verdwijnen van de VAR. Tot die tijd blijft een VAR voor 2014 of 2015 geldig, op voorwaarde dat het werk hetzelfde blijft, onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden.

 

Onduidelijk
Volgens Wiebes zijn de consequenties van afschaffing van de VAR nog te onduidelijk. Wiebes ontwierp voornoemde wet om schijnzelfstandigheid terug te dringen en de aansprakelijkheid voor foute constructies ook bij de werkgever te leggen. Tot nu toe mag de Belastingdienst naheffingen alleen aan de zzp’er opleggen en niet aan de opdrachtgever.

 

Naheffing
Als werkgever hebt u tot 1 januari 2017 de tijd om zaken aan te passen aan een goedgekeurde modelovereenkomst. Overeenkomsten die u voor 1 februari 2016 voorlegt, beoordeelt de Belastingdienst voor 1 april 2016. Dit geldt overigens ook voor zzp’ers. Tot 1 januari 2017 houdt de Belastingdienst toezicht en adviseert zij hoe u aan de voorwaarden kunt voldoen. Wanneer u de zaken in orde hebt, wordt in principe niet nageheven over 2016.

 

  • Uw financieel specialist weet precies welke gevolgen de ‘Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties’ heeft voor uw bedrijf
  • Wanneer u na 1 januari 2017 niet aan de voorwaarden voldoet, kunt u naheffingen verwachten

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat: