Vereenvoudigde btw-teruggave bij oninbare vorderingen

Het kabinet is van plan de btw-teruggave bij oninbare vorderingen te vereenvoudigen. De voorgestelde regeling houdt in dat u als ondernemer de btw die u hebt afgedragen over een vordering, die na een jaar nog niet betaald is, in mindering kunt brengen op de btw-aangifte. De beoogde ingangsdatum van de regeling is 1 januari 2017.

 

Omslachtig
Mocht de in gebreke blijvende afnemer na een jaar alsnog betalen, dan bent u de btw opnieuw verschuldigd, zo is het plan. In de nu nog geldende regelgeving kan de btw op oninbare vorderingen alleen worden teruggevraagd door middel van een apart verzoek. Dit is omslachtig en brengt zowel voor u als voor de Belastingdienst extra werk met zich mee.

 

Bestaande vorderingen
Zoals de plannen nu zijn, begint de termijn van 1 jaar voor bestaande vorderingen te lopen op 1 januari 2017. De nieuwe regeling is ook van toepassing wanneer niet wordt betaald vanwege het annuleren, verbreken of ontbinden van de overeenkomst. Ons kantoor staat uiteraard voor u klaar om uw administratie voor te bereiden op de nieuwe regelgeving.

 

  • In de nu nog geldende regelgeving kan de btw op oninbare vorderingen alleen worden teruggevraagd via een apart verzoek
  • In de voorgestelde regelgeving kunt u afgedragen btw over een vordering die na een jaar niet betaald is in mindering brengen op de btw-aangifte

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat: