Voorbeeldovereenkomst vervangt VAR en BGL

Wanneer u als ondernemer een zzp’er voor u wilt laten werken, heeft u van deze zzp’er dit jaar geen VAR Gegevens(Verklaring Arbeidsrelatie) meer nodig. Althans, wanneer in de arbeidsrelatie niets veranderd is ten opzichte van de situatie in 2014. Uw accountant weet van de hoed en de rand.Er is nogal wat gedoe (geweest) rondom de VAR. Deze garantie, dat u geen loonheffingen hoeft af te dragen voor de zzp’er, zou vervangen worden door de Beschikking Geen Loonheffingen (BGL), maar na kritiek door werkgevers- en werknemersorganisaties is ook deze afkorting van de baan.
Goedkeuring geldt vijf jaar
Als ondernemer moet u straks een overeenkomst met een opdrachtnemer laten goedkeuren door de Belastingdienst. Dit duurt gemiddeld zes weken. Na goedkeuring – die voor vijf jaar geldt – heeft u de zekerheid dat u geen loonheffingen hoeft af te dragen voor de zzp’er. ‘Straks’ is waarschijnlijk per 1 januari 2016, maar uw accountant is uiteraard op de hoogte van alle ontwikkelingen in dezen.Zekerheid dat u geen loonheffing voor de zzp’er hoeft af te dragen heeft u overigens alleen wanneer daadwerkelijk conform de overeenkomst wordt gewerkt. Wijkt dit af, dan kan een correctieverplichting of naheffing op uw pad komen.
Voorbeeldovereenkomsten
Na goedkeuring wordt de overeenkomst door de fiscus gepubliceerd – in geanonimiseerde vorm – zodat de overeenkomst door meer opdrachtgevers- en nemers gebruikt kan worden zonder dat goedkeuring door de fiscus opnieuw vereist is. Ook zal de Belastingdienst zelf een aantal voorbeeldovereenkomsten publiceren.

  • Zekerheid dat u geen loonheffingen hoeft af te dragen voor een zzp’er is gebonden aan voorwaarden.
  • Voldoet u niet aan deze voorwaarden, dan dreigt een correctieverplichting of naheffing.

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of email ons voor informatie op maat: