AOW en tijdelijk samenwonen

Wanneer u als alleenstaande AOW’er een alleenstaande AOW’er ontmoet en het klikt: gefeliciteerd. Uw beider uitkeringen lopen geen gevaar, zolang u beiden zelfstandig blijft wonen. Trekt u tijdelijk bij elkaar in, bijvoorbeeld wanneer een van u zijn of haar huis wil laten verbouwen, dan verandert de zaak: u kunt dat niet zomaar doen. Wij staan uiteraard voor u klaar met tekst en uitleg, maar we leggen een en ander vast in grote lijnen uit.

 

Marktconform
Wanneer u voor een paar maanden bij elkaar intrekt, woont u voor de AOW niet samen wanneer uw partner aan u een kamer verhuurt in zijn of haar huis. Daartoe moet een contract worden opgesteld (bij de Sociale Verzekeringsbank zijn modelcontracten beschikbaar). De huurprijs moet marktconform zijn en u moet kunnen aantonen dat de huurprijs daadwerkelijk betaald wordt. Bijvoorbeeld via facturen en/of bankafschriften.

 

Geen huiscontroles meer
Tot 2015 moest u als officieel alleenstaande AOW’ers met een relatie uitkijken of u niet te lang bij elkaar verbleef – de Sociale Verzekeringsbank deed zelfs huiscontroles – maar dit is (gelukkig) niet meer het geval.

 

Samenvattend:

 

  • U woont voor de AOW niet samen wanneer uw partner aan u een kamer verhuurt in zijn of haar huis
  • De huurprijs voor deze kamer moet marktconform zijn en u moet kunnen aantonen dat de huurprijs daadwerkelijk betaald wordt

 

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat: