Hobbyist of ondernemer?

Wanneer u als hobby bijvoorbeeld het opknappen van fietsen hebt en u verkoopt die fietsen via internet (dus relatief eenvoudig registreerbaar): bent u voor de Belastingdienst dan hobbyist of ondernemer? Bij welk aantal fietsen per jaar verandert u van hobbyist in ondernemer? Anders gezegd: welke aangifte past bij welk aantal fietsen? Natuurlijk staat ons kantoor voor u klaar om de juiste aangifte te doen.

 

Aftrekposten
Dit zijn belangrijke vragen, want als hobbyist betaalt u nauwelijks belasting en voor ondernemers ligt dat anders. Dat geldt ook voor aftrekposten. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de Belastingdienst het moeilijk heeft het verschil tussen hobbyisme en ondernemerschap vast te stellen waar het gaat om bepaalde diensten en goederen die geleverd worden via online platforms als Marktplaats.

 

Eigen verantwoordelijkheid
Regelgeving hieromtrent zal ongetwijfeld volgen, maar op dit moment wordt het nog aan uw eigen verantwoordelijkheid overgelaten de juiste aangifte te doen. Wel dreigt de Belastingdienst met naheffingen bij het doen van een onjuiste aangifte. U voelt al met uw klompen aan dat u met een compleet inkomen uit uw liefhebberij niet als hobbyist zult worden aangemerkt. Ons kantoor helpt u uiteraard graag naheffingen te voorkomen.

 

  • Met een compleet inkomen uit uw liefhebberij ligt voor de Belastingdienst een status als hobbyist niet voor de hand
  • De Belastingdienst dreigt ook in dezen met naheffingen bij het doen van een onjuiste aangifte

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat: