Maak van uw auto geen molensteen

Een auto op naam van de zaak of privé: beide keuzen hebben voor- en nadelen. Het blijft een kwestie van sommetjes maken en de regels kennen.

De uitkomst van die sommetjes is in elke situatie anders. Uw accountant is daarin thuis. In het algemeen is de auto als privé-eigendom verstandig wanneer u veel zakelijke kilometers maakt en van plan bent de auto langer te houden.

Kilometeradministratie
Wanneer de auto uw privé-eigendom is, mag u sowieso 19 cent per zakelijk verreden kilometer declareren aan uw onderneming. Wilt u BTW terugvorderen over brandstof, reparaties en onderhoud (parkeergeld en wasstraat uitgezonderd), dan moet u daarvan alle bonnetjes bewaren. U kunt dan de BTW terugkrijgen naar rato van het aantal zakelijk gereden kilometers. Daarbij is een kilometeradministratie noodzakelijk. Hiervoor is hard- en sofware op de markt.

Dure leasebak
Veel beginnende ondernemers zetten – met een roze bril op – eerst een dure leasebak op naam van de zaak voor de deur, waarvan de kosten als een molensteen om uw nek kunnen gaan hangen als het even tegenzit. Wanneer u nog niet zeker bent van het aantal zakelijk te verrijden kilometers en de continuïteit van uw verdiensten, is het vaak veel verstandiger privé een gebruikte auto aan te schaffen.

  • Schakel uw account in bij het maken van de juiste keuze.
  • Voor beginnende ondernemers is het vaak verstandig privé een gebruikte auto aan te schaffen.

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is er veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat: