Sponsorbijdragen en btw

Hebt u een sponsor gevonden voor uw stichting of vereniging? Gefeliciteerd, maar let op: wanneer uw stichting/vereniging btw-plichtig is, betreft die plicht ook sponsorinkomsten. Dat geldt ook voor sponsoring in natura.

 

Vrijgesteld
Bij puur financiƫle sponsoring verhoogt u op de factuur het bedrag met 21%. Dit percentage moet u uiteraard afdragen. De sponsor kan de btw meestal als voorbelasting aftrekken. Is uw stichting/vereniging niet btw-plichtig, dan zou het goed kunnen dat u over de diensten die u aan sponsors verleent wel degelijk btw moet afdragen, boven een vrijgesteld bedrag. Ons kantoor staat klaar om u in te lichten.

 

In natura
Wanneer u geen geld van uw sponsor ontvangt, maar bijdragen in natura in ruil voor bijvoorbeeld een naamsvermelding of gratis entree bij door u georganiseerde evenementen, bent u verplicht daarover btw af te dragen. U reikt elkaar een factuur uit ter waarde van de bijdragen plus btw (deze facturen vallen dus tegen elkaar weg). Uiteraard moet de btw afgedragen worden en de sponsor kan de btw als voorbelasting aftrekken. Bijdragen in natura kunnen goederen zijn, computers of sportkleding bijvoorbeeld.

 

  • De regels wat betreft btw-plicht verschillen per situatie
  • Over sponsorbijdragen in natura dient btw te worden afgedragen

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat: