Stichting en BV kunnen btw-fiscale eenheid vormen

Steeds vaker voeren onderwijsstichtingen discussies met de Belastingdienst over het antwoord op de vraag of zulke instellingen het etiket ‘btw-ondernemer’ verdienen en wanneer een dergelijke stichting btw-vrijstelling geniet. Dit antwoord is sterk afhankelijk van een aantal factoren. Laten we in vogelvlucht een voorbeeld presenteren.

 

Enige aandeelhouder
Onlangs diende de volgende kwestie voor de rechtbank: een stichting verzorgt onderwijs, bezit schoolgebouwen, exploiteert kantines, verhuurt kluisjes en leent personeel uit. De stichting is de enige aandeelhouder van een BV die tegen vergoeding facilitaire diensten verricht voor de stichting. De Belastingdienst wilde de stichting en de BV niet als fiscale eenheid voor de btw aanmerken, maar de rechtbank verwierp dit. Daardoor blijven onderlinge prestaties buiten de btw.

 

Voordelig
De les die hieruit kan worden geleerd: wanneer de constructie tussen stichting en BV goed in elkaar zit en aan de juiste voorwaarden voldoet, kan dit voordelig uitpakken. Laat u hierin nauwkeurig adviseren door uw financieel specialist. Foutjes zijn snel gemaakt en kunnen kostbaar zijn.

 

  • Zorg voor de juiste constructie tussen stichting en BV
  • Laat u nauwkeurig adviseren door uw financieel specialist, kostbare foutjes zijn snel gemaakt

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat: