Via een omweg naar ‘belastingvoordeel’

Wanneer u als stichting of vereniging investeert in energiezuinige of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, heeft u normaal gesproken geen recht op investeringsaftrek. Althans, wanneer u door de Belastingdienst niet wordt aangemerkt als onderneming (hiervoor geldt een aantal bepalingen). Toch is er voor non-profitorganisaties een weg naar financieel voordeel bij dit soort investeringen. We leggen dit in grote lijnen uit, maar het is van belang dat u advies inwint bij uw specialist op dit gebied.

 

Operational lease
Cruciaal is de vraag: wie is de investerende partij? Wanneer u gebruikmaakt van operational lease, blijft de leasemaatschappij eigenaar van het bedrijfsmiddel. De leasemaatschappij kan dan de fiscale regelingen aanwenden en ontvangt het voordeel. Vanzelfsprekend zult u met de leasemaatschappij heldere afspraken moeten maken met betrekking tot het doorberekenen van dit voordeel.

 

Oordeel Belastingdienst
Het hangt van de activiteiten van uw stichting of vereniging af of deze door de Belastingdienst wel of niet (ten dele) als onderneming wordt beschouwd. Is dat wel het geval en investeert u als organisatie in een energiebesparend of milieuvriendelijk bedrijfsmiddel, dan kunt u zelfstandig investeringsaftrek aanvragen.

 

  • Voor een non-profitorganisatie is de weg naar een vorm van investeringsaftrek niet afgesloten
  • Maak heldere afspraken met de leasemaatschappij over het doorberekenen van voordeel

 

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat: